Som følge av regjeringens ønske om å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle har det blitt strammet kraftig inn på regelverket i bemanningsbransjen den siste tiden.
I korte trekk gjelder de nye endringene en innsnevring av adgangen til å leie inn midlertidig arbeidskraft fra bemanningsforetak, og alle bemanningsforetak må være godkjent for å kunne leie ut arbeidskraft. Særlig byggebransjen har fått strenge restriksjoner på deres adgang til å benytte innleid arbeidskraft fra bemanningsforetak. Det er innført forbudt mot å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold.
ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan, var tidlig ute med å uttrykke at de nye reglene etter deres syn var i strid med direktiv, samt retten til fri flyt av tjenester. Innstrammingen har rammet bemanningsforetakene hardt. Nylig gikk 11 norske og ett polsk bemannningsforetak, sammen om å saksøke staten for erstatning. Disse byråene hevder at reglene er i strid med EØS-retten og at regelverket har forårsaket tap på flere titalls millioner kroner.
Høsten 2023 besluttet Oslo tingrett at saken skal gå for EFTA-domstolen, der det er fastsatt høring i slutten av juni 2024. En avgjørelse fra domstolen er forventet i løpet av høsten 2024. Nylig har alle involverte parter levert sine skriftlige bidrag.
Norske myndigheter er uenig med bemanningsforetakene i at restriksjonene strider med EØS-retten. Myndighetene har uttalt at restriksjonene ikke har grenseoverskridende elementer til EØS-retten, siden de kun gjelder foretak som driver virksomhet i det norske markedet.
Dette synet støttes også av EU-kommisjonen, som hevder at det ikke finnes grenseoverskridende elementer etter prinsippet om fri flyt av tjenester for de norske bemanningsforetakene som tar del i søksmålet.
På en annen side presiserer kommisjonen at siden en av saksøkerne er et polske selskap, gir det saken en klart grenseoverskridende effekt. Kommisjonen mener at saken også reiser spørsmål om etableringsfriheten i EØS-avtalen, og hevder at det absolutte forbudet «synes å gå lenger enn det som er nødvendig».
Saken har også fanget interessen til den tyske regjeringen, som har uttrykt støtte til den norske regjeringen.
EFTA-domstolens avgjørelse kan få betydning for om norske myndigheter lar reglene bestå slik de er nå, eller om de ser seg nødt til å endre regelverket for å unngå rettsstrid med EØS-retten.
Dersom du har spørsmål hvordan innleiereglene påvirker din virksomhet enten du er innleier, eller leier ut fra bemanningsforetak eller produksjonsbedrift, kan vi bistå for å sørge for at din virksomhet følger gjeldende regelverk.