Oppsigelse etter julebodert_Simen_Sprell

Det skjer hvert eneste år over det langstrakte land. Vinterhutrende nordmenn som varmer seg på øl og akevitt. Kaldfrosne og underernært på moro inntar de byens restauranter og lokaler hvor de alle forenes i en gedigen lutefiskorgie hvor promillen stiger omvendt parallelt med vettet, og hvor moral og fornuft drukner i gløgg, glade jul og, treffende nok, nisser.

Det er ikke alltid bare engler som burde dale ned i skjul...

Det er julebordstid. Og historien om Simen Sprell kan være en prektig påminnelse om at selvinnsikt og refleksjon ikke nødvendigvis trenger å drukne like fort som vettet…. for enkelte av oss.

Livet til en close-talker med aspargesånde

Det var vanskelig å si når det hele startet. Det hadde vel gradvis utviklet seg til å bli en nådeløs hobby. På mange måter tok det brodden av en sydende kjedelig arbeidshverdag i advokatfirmaet Griff & Krum hvor Simen Sprell hadde jobbet som skatteadvokat i 25 år. Til tross for det joviale navnet, kunne Sprell best beskrives som en snill, introvert, tørrvittig close-talker med aspargesånde.

Sprell var lett å undervurdere. Jobbmessig var han en tallknuser, og han avlet mye respekt for sin «synske» evne til å finne løsninger og smutthull. Men de siste årene hadde en infam egenskap tatt bolig i den tynne, krumbøyde kroppen: practical jokes i mer eller mindre ekstreme varianter.

Fisk & Furu-pranken

Han hadde allerede fått advarsler av sjefen sin, advokat og daglig leder Preben Griff. Første gang da han dekket til alle toalettringene med plastfolie, og siden da han la en såpeinnsmurt liksom-hundebæsj i skoskapet til Anna Aspeløv. Sistnevnte hadde flere ganger klaget til Griff, uten at Sprell trappet ned på aktiviteten sin.

Oppsigelse etter julebordet (5)Det roet seg litt etter den famøse Fisk & Furu-pranken, hvor Sprell tapet fast en reke på en Wunderbaum og la den under printeren på kopirommet. Den umiskjennelige kombinasjonen av fisk og furu utsondret en stank av astronomiske proporsjoner. Særlig kontorets advokatfullmektig Carl Fjodor Hyse, som lider av en hissig fiskeallergi, reagerte uheldig. Noe som resulterte i et illrødt, kløende bylleeksem på hender og ansikt.

Stuntet kostet firmaet en god del i form av sykefravær og utskiftning av inventar.

Simen Sprell var dyrt verdsatt, som det skattegeniet han var. Derfor tolererte firmaet denne noe outrerte humoren. Men ting ble ikke bedre. Faktisk hadde det eskalert den siste tiden. Og siden Sprells sosiale intelligens neppe sprengte noen skala, fikk ikke engang advarslene fra sjefen noen adferdsregulerende effekt.

Julebordet i Griff & Krum

Julebordsesongen sto for dør, og Sprells begeistring var som en innestengt tropisk orkan. For første gang gledet han seg til firmaets julebord. Vanligvis foretrakk han å brekke en finger eller ti fremfor å delta på julearrangementer. Han hadde santafobi, altså nisseskrekk og bare synet av en korpulent mann med skjegg og rød lue var nok til at han fikk spasmer og talefeil. Men denne gangen gledet han seg altså.

Oppsigelse etter julebordet (1)

Det hadde sannsynligvis sammenheng med at han hadde planlagt tidenes prank.

Advokatfirmaet hadde nettopp landet en stor klient, og ville klemme til med århundrets julebord for alle de 25 ansatte. Det var lagt opp til rød løper og blåserrekke ved ankomst, fyrverkeri på taket, gløggservering og juleopptreden av advokat og partner Krum, som med sitt medbragte munnorgel skulle dra i gang en rocka versjon av «jeg synger julekvad».

Det skulle bli en festaften for alle. Og til slutt skulle alle få en unik retro julegave som takk for et bra år med rekordomsetning og sterk faktureringsmoral. 

Et julebordsmareritt 

Kvelden kom og forventningen steg i takt med promillen.

Sprell ankom festlokalet tidlig den kvelden, sprekkeferdig av narsissistisk begeistring. Midt under middagen forlot han julebordet for å iverksette kveldens juleprank.  

Han smurte inn munnstykket på advokat Krums munnorgel med lynlim, og tømte tran i gløggen.

Det Sprell ikke visste var at Lille-Ba Taljon, den überkonservative sekretæren på kontoret, hadde sett alt. Frøken Taljon var kjent for å ha en militær arbeidsstil og null humor. Hun hadde svært lite til overs for Sprell, og hadde i lengre tid irritert seg over denne «degraderte humoren», som hun kalte det. Frøken Taljon, som likte ha ting ryddig og transparent, gikk rett til daglig leder Griff og fortalte hva hun hadde sett. Griff på sin side, var langt nedi vinglasset og lite interessert i å høre hva «promillebarometeret»  hadde å si.

Julebordet skred andektig frem.

«Peacock» i tusen knas

Etter tale nr 14 hvor advokat Griff skrøt av tallene og fremtiden som «lys og kapitalbegjærlig», gjorde forsamlingen seg klar for Krums årlige oppvisning. Munnorgelet lå klart, og Krum tok et dypt magadrag som skulle munne ut i en prektig D-moll før plutselig hele gapepartiet klistret seg fast til munnorgelet.

Det tok noen sekunder før det gikk opp for ham...

I ren desperasjon begynte han å røske løs på det orale klaveret. Forsamlingen hvinte av begeistring. De trodde Krums unike kroppsspråk var ren innlevelse. Applausen sto i taket. I mellomtiden forsynte advokatfullmektig Hyse seg grådig av gløggen og gurglet i seg en diger munnfull. Det gikk ikke lang tid før han ble illrød i fjeset og fiskeallergien slo ut for fullt.

Det endte opp i fullt kaos.

Med et krafttak klarte Krum å demontere munnorgelet, og til hans forskrekkelse hang deler av ansiktet med. Hyse så ut som en britisk sydenturist med annengrads solforbrenning, og grunnet det midlertidige synstapet som oppstod av fiskeallergien, klarte han å snuble i juletreet som gikk rett i bakken og dundret ned i gavebordet og etterlot seg et lite vulkanutbrudd av knust porselen.

Årets retro firmajulegave; Ari Behns servise «Peacock» lå i tusen knas.

Oppsigelse etter julebordet (2)

Folk ble stående skrekkslagne, mens Griff og Krum tok imot velfortjent verbal juling fra frøken Taljon.

Festen ble avsluttet, og gjestene dro hjem uten gave. Krum og Hyse spleiset på taxi til legevakten, men kunne raskt dra hjem igjen med plaster og antihistaminer.  

Blåmandag

Mandag samler Griff og Krum seg for en debrief. De er rimelig fortvilet og bestemmer seg for å ringe den kjente arbeidsrettseksperten advokat Aila Briljerson for å få råd om hvordan de skal håndtere denne krisesituasjonen. Briljerson er ikke vanskelig å be, og hun hiver seg rundt og instruerer følgende:

Inviter Sprell skriftlig til et drøftelsesmøte etter arbeidsmiljøloven § 15-1

Sprell får noen dagers varsel og muligheten til å ta med seg noen til møtet (rådgiver/advokat /tillitsvalgt). 

Drøftelsesmøte

Sprell ankommer møterommet med slepende gange. Han er alene. Ryggen er lut og han fremstår som en angrende synder.  Følgende punkter skal diskuteres:

 1. Uønsket negativ adferd over tid
 2. Hendelsen på julebordet som endte opp med lett personskade

Advokat Briljerson gjør på vegne av arbeidsgiver rede for hvordan de opplever situasjonen:

Ad. uønsket adferd over tid

Advokat Briljerson viser til gjentatte hendelser på jobb hvor Sprell har forstyrret arbeidsmiljøet på en svært uheldig måte. At Sprells intensjon er å være morsom og skape litt humør er forståelig innenfor visse grenser, men det holder ikke når adferden går utover andre og medfører store kostnader. Det ble også vist til at dette hadde blitt adressert før uten at det fikk adferdsregulerende effekt.

Dette er ikke akseptabelt. Og arbeidsgiver opplever ikke at Sprell tidligere hadde tatt advarslene på alvor, og at det således handler om manglende vilje.

Sprell selv forteller en tåredryppende historie om det sjenerte, skolesterke, ensomme, spinkle «nøkkelbarnet» som fant stor glede i å skape litt humør i en grå og alvorlig hverdag. Hensikten var intet annet enn å lage liv. Han forteller at han forstår alvoret nå.

Ad. hendelsen på julebordet

Advokat Briljerson forklarer at arbeidsgiver ser meget alvorlig på hendelsen på julebordet. Med tanke på Hyses fiskeallergi som burde være kjent for alle på kontoret, oppfattes Sprells prank som en forsettlig skadehandling ved at han bevisst eksponerte Hyse for skadefremkallende påvirkning.

Videre oppfattes det som svært alvorlig at Krums opptreden ble avbrutt på en slik måte med lett personskade til følge. Selv om hendelsene fant sted utenfor arbeidstid og således ikke kan bedømmes like strengt, siden det er et sosialt arrangement uten faglig innhold, er hendelsene likevel så alvorlige at ledelsen ikke kan overse dem.

Advokat Briljerson forteller at Sprell kan forvente seg en av fire reaksjoner

 • Ingen reaksjon
 • skriftlig advarsel
 • oppsigelse
 • avskjed

Sprell gis muligheten til å komme med sine innspill. Han har lite på hjertet annet enn at han gjentar at han skammer seg og ikke har forstått alvoret før nå. Han mumler også noe om at lynlim var et anerkjent og ufarlig produkt med stort bruksomfang, og at han aldri hadde intensjon om å skade noen. Siden han stort sett satt på cellekontoret sitt og jobbet var han ikke klar over alvoret i Hyses fiskeallergi.

Partene diskuterer mulighetene videre, og Griff er tydelig på at Sprell er en faglig ressurs på kontoret. Klientene liker ham, kanskje fordi han har et litt spesielt drag over seg. Han besitter en type karisma som virker avvæpnende. Sprell oppfattes som dyktig, men ufarlig. (Fra et rent sosialantropologisk perspektiv er han interessant.)

Det utarbeides en skriftlig protokoll fra møtet. Denne tar punktvis for seg diskusjonstemaene i møtet og signeres av begge parter.

Konsekvenser

Etter møtet diskuterer Griff og Krum med advokat Briljerson hva de skal gjøre videre, og de blir enige om 3 følgende konsekvenser.

 • Sprell er en verdifull ansatt som bidrar sterkt faglig. Han er høyt verdsatt på grunn av sin fagkompetanse og særlige innsikt. Men disse stuntene har fått for stor plass de siste årene og endte opp i et katastrofalt julebord. Det er ikke greit. Samtidig har man forståelse for Sprells sosiale handikap. Det er tydelig at disse krumspringene er en ventilator for en mann med en rimelig grå og trist tilværelse. Videre må advokat Griff ta selvkritikk for å ikke ha lyttet til frøken Taljon. De bestemmer seg for å gi Sprell en skriftlig advarsel.
 • For å forhindre sladder og snakking beslutter de å la Sprell få ordet på mandagsmøtet slik at han kan be om unnskyldning.
 • Heldigvis for firmaet er advokat Briljerson av det pragmatiske slaget. (I tillegg til livserfaring har hun utallige timer med Dr. Phil Show i erfaringsboksen, og anses således som en meget klok og løsningsorientert rettsanvender.)

  Hun foreslår for ledelsen at de lar Sprell få et underholdningsinnslag på de månedlige lønningspilsene. På den måten kan han få utløp for sitt eksponeringsbehov under mer kontrollerte former. Advokat Briljerson vet nemlig det at en dårlig vane sjeldent forsvinner av seg selv, men må erstattes av en annen regelmessighet. Videre vet hun at mennesker har en tendens til å skape det resultatet de tror de fortjener. Det var på tide å booste selvtilliten til Sprell.

Det hører med til historien at Sprell syntes forslaget var prima ballerina. Den dårlige adferden stoppet, og det var for første gang noensinne fullt oppmøte på lønningspilsene.

Advokatfirmaet Griff & Krum vandret nyreflekterte inn i fremtiden for de hadde lært at gode løsninger ofte kommer som et resultat av at man evner å tenke utenfor boksen.

God jul!

Arbeidsrettsavdelingen i Advokatfirmaet Magnus Legal AS ønsker alle en god julebordsesong. Med tanke på at vi alltid ønsker våre klienter det beste, håper vi IKKE å høre fra dere en mandag morgen i desember om akkurat dette temaet.

jul gave ansatt

For arbeidsgivere som skal i gang med en oppsigelsesprosess eller nedbemanning, last ned gratis guide med maler som hjelper deg å gjennomføre prosessen lovlig og ryddig.

Last ned gratis guide Arbeidsgivers guide for en gyldig oppsigelsesprosess

Les også: Nedbemanning – dette bør du vite!