<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=481164012244046&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Oppsigelse etter julebordet? Isolasjonsreaksjonen

Det var det årlige julebordet for Eiendomsmeglerne Rett Vest. Backoffice medarbeider Finn Viken, også kjent under kallenavnet «Flisa», gru-gleder seg.

 

Like sikkert som at det blir jul i år også, kommer mange ansatte til å drikke mer alkohol på virksomhetens julebord enn de har godt av – særlig etter alle disse månedene med hjemmekontor. Og selv om alle vet at man ikke bør argumentere for høyere lønn i bedriftens felles zoom-party-julebord, er det utrolig hva alkohol gjør med virkelighetsoppfatningen.

Med utgangspunkt i en historie som kunne vært hentet fra virkeligheten, vil vi rådgi en daglig leder som stiller seg følgende spørsmål en mandag morgen i desember: 

«Hvordan i all verden skal jeg håndtere situasjonen som oppsto på julebordet vårt på fredag?»

Julebordet i Eiendomsmeglerne Rett Vest

Det var duket for det årlige julebordet for Eiendomsmeglerne Rett Vest. Backoffice medarbeider Finn Viken, også bedre kjent under kallenavnet «Flisa», gru-gleder seg til kveldens festivitas som skal finne sted i Grand hotells selskapslokaler i Gressvik. Siden Flisa ikke har cellekontor på jobb, er han den eneste på kontoret som har hatt pålagt hjemmekontor siden covid-19 pandemien brøt ut i mars. Han kjenner derfor på en begynnende sosial angst nå som han omsider skal bli gjenforent med sine kollegaer på julebordet – vil de andre huske ham fortsatt?

Dagen før julebordet har managing partner Ingrid Konstabel hatt et fellesmøte med de ansatte på kontoret. (Flisa var den eneste som deltok via Teams og følte seg passe utilpass). For å redusere risikoen for smittespredning under julebordet, har hun bestemt at alle de ansatte må kjøpe alle drikkevarene selv, men at de vil få utlevert en ferdigpakket julemiddag ifra den lokale thairestauranten Thai Tanic mot å betale en egenandel. Ved møtets slutt har hun også informert alle om at eiendomsmeglerne i Sentrumsavdelingen skal få gratis drikkebonger til bruk i baren etter middagen «fordi de e altså så kjekke og greie».  Oppsigelse etter julebordet - isolasjonsreaksjonen (7)

Borddamene

Allerede før ankomst til julebordet har Flisa fått i seg fire flasker Smirnoff Ice. Etter måneder i sosial isolasjon, kjenner han raskt effekten og fryder seg over at rusen demper nervene. Han er klar som et egg, og snakketøyet er i gang bak munnbindet (noe taxisjåføren som kjører ham til Grand får merke).

Flisa har trukket det lengste strået, og blir plassert midt mellom de unge og lovende eiendomsfullmektigene Bettina Boa og Tanja S. Elveier. Med innøvde vitser, oppdiktede røverhistorier og mer Smirnoff Ice (fra medbrakt kjølebag) klarer Flisa fort å vekke fullmektigenes interesse.

Drikkebonger

Men allerede før desserten er servert har Flisa og fullmektigene gått tom for drikkevarer (inkludert flasken med antibac som sto plassert på bordet foran dem). I frykt for at interessen til fullmektigene skal avta, sender Flisa en SMS til fagansvarlig for sentrumsavdelingen Pierre Louise som sitter ved nabobordet, og spør om han kan få noen gratis drikkebonger fra ham. Louise svarer raskt på SMS «Nei, absolutt ikke – og hvem er dette?». Flisa innser forferdet at kollegaene faktisk ikke kjenner ham igjen etter måneder på hjemmekontor, og skjønner at han må skaffe seg drikkebonger på annen måte.

I resepsjonen presenterer Flisa seg som PA for hotelldirektøren Peter Dregg Lilleberget, og inngår en avtale om kjøp av drikkevarer for bedriftens regning. I løpet av noen få timer bruker og deler Flisa ut til sammen 130 bonger til totalt 20 000 kroner.

Det flyter i vin, øl og brennevin, som blant annet cognac til kr 200 per glass. Den kollektive hukommelsen synker i takt med antallet bonger som deles ut – og snart husker ingen Ingrid Konstables formaninger om smittevern fra fellesmøtet. Dansegulvet fyller seg opp.

Oppsigelse etter julebordet - isolasjonsreaksjonen (8)

Støtet

Flisa bestemmer seg for å sette inn støtet. Mens han danser, sniker han seg, som et rovdyr på jakt, nærmere og nærmere Tanja og Bettina som er i full sving på dansegulvet. «Oops! I did it again» spilles på høyttalerne og Flisa, som ikke lenger husker hvor lang en meter er, ser sitt snitt til å forsøke å kysse både Tanja og Bettina mens han synger med til Britney Spears og klyper damene i baken. Tanja og Bettina ser oppskaket ut, og seniormegler Wiksten-Wik, som blir vitne til opptrinnet, tar ansvar og skubber bestemt Flisa ut av dansegulvet. En lettvekter som han er, flyr han gjennom luften og lander ved døren.

Flisa bruker klåfingrene til å dra seg opp etter en gullfarget stumtjener ved inngangen, og kommer seg omsider på bena igjen. Han børster av seg skuffelsen fra dansegulvet, og forsøker å redde ryktet sitt ved å dele ut de siste drikkebongene - før han til slutt bestemmer seg for å fortsette festlighetene på trubadurbaren Old Dock (til solen står opp).

Blåmandag

Mandag morgen sitter managing partner Ingrid Konstabel oppgitt på kontoret. Hun veksler mellom å stirre tomt ut i luften og rable geometriske figurer på et rykende ferskt prospekt. Hun irriterer seg over at fullmektigene har redigert inn et fruktfat på absolutt alle visningsbilene. Men det er ikke det som gir henne hodebry nå. Fredagens festligheter har gitt henne litt å gruble på.

Oppvaskmøte

Hun innkaller Finn Viken til et oppvaskmøte på kontoret. Han møter med store pupiller og en hes stemme som ikke er av det sjarmerende slaget. Munnbindet henger løst rundt det gustne ansiktet, og dekker ikke engang nesen. Ingrid Konstabel konfronterer ham med helgens hendelser, informerer om at de ser alvorlig på saken og spør om han har noe å tilføye. Hun legger ikke skjul på at de nå må vurdere å si han opp.

Vikens eneste minne fra lørdagskvelden, er lukten av Smirnoff Ice. Han brekker seg av tanken og prøver heller å fokusere på noe annet. Men antibac-flasken på Konstabels pult får ham til å brekke seg igjen.

I desperasjon forteller han at dersom hendelsene stemmer, må det skyldes mentale skadevirkninger som følge av å være den eneste som har vært isolert på hjemmekontor i mange måneder (uten oppfølging). Han hadde til og med bevis for at de andre kollegene hadde glemt ham. Hendelsene var helt utenfor hans kontroll, og noe jobben må bebreides for. En oppsigelse etter dette ville være totalt usaklig og noe han ikke kan akseptere. Dessuten er det urettferdig at Wiksten-Wik ikke er innkalt på teppet for dytting.

Gode råd 

Ingrid Konstabel legger den ene hånden på kinnet mens Viken snakker, og lurer på om han i det hele tatt har rukket å bli edru. Antallet drikkebonger han hadde brukt taler for det motsatte. Hun innser at det kan være fornuftig å diskutere saken med en arbeidsrettsadvokat i Advokatfirmaet Magnus Legal AS og ringer Erik Engeland.

Sammen legger de en plan, og bestemmer seg for å håndtere situasjonen på følgende måte:

1) Ingrid Konstabel inviterer Finn Viken til et drøftelsesmøte i henhold til arbeidsmiljølovens § 15-1. Finn Viken gis noen dagers forvarsel til forberedelser og mulighet til å medbringe en rådgiver (tillitsvalgt/advokat etc.) til møtet. Innkallingen gjøres skriftlig. 

2) I drøftelsesmøtet starter partene med å diskutere følgende episoder: 

   • Avtalen om kjøp av drikkebonger på bedriftens regning under falskt navn
   • Forulemping av Bettina og Tanja
   • Brudd på smittevernregler

3) Ingrid Konstabel redegjør for hvordan hun foreløpig vurderer episodene

   • Avtalen om kjøp av drikkebonger. Arbeidsgiver ser på dette som en veldig alvorlig episode, som ikke kan bortforklares med sosial isolasjon. Rusen til Finn Viken er selvpåført. Han kan derfor heller ikke høres med at «fylla har skylda». Alkoholen ble ikke bevisst servert av arbeidsgiver. Riktignok endte arbeidsgiver opp med regningen, men det skyldtes den falske avtalen inngått av Finn Viken. Videre bemerker Ingrid Konstabel at Viken hadde vært i «godt humør» allerede ved oppmøte.
   • Forulemping av Bettina og Tanja. Det er uholdbart at ansatte på eget initiativ klår på kollegaer, særlig gjelder dette områder på kroppen som ligger utenfor alminnelige kontaktflater som f. eks ett håndtrykk, en klem mv. Seksuelle tilnærmelser mot kollegaer er det nulltoleranse for og dette anses som en alvorlig krenkelse av Bettina og Tanja som personer. I tillegg kommer at tilnærmingen strider mot arbeidsreglementet, arbeidsmiljøet i virksomheten og samfunnets smittevernregler.
   • Brudd på smittevernregler. Etter omstendighetene er det veldig upassende å omgå arbeidsgivers pålagte tiltak for å hindre smitte. Etter at drikkebongene ble delt ut og folk ble beruset, ble fokuset på avstand og smittevern redusert hos alle deltakerne. Ettersom alle tok imot bongene, er ikke dette et forhold som alene kan begrunne en alvorlig reaksjon mot Viken.

   • Wiksten-Wiks reaksjon ved å prøve å få Finn Viken vekk fra situasjonen var forståelig. Arbeidsgiver kommer allikevel til å diskutere situasjonen med Wiksten-Wik i et eget møte. Det er uholdbart at ansatte bruker fysisk makt mot kollegaer. Dette er en fysisk krenkelse av en kollega som det er absolutt nulltoleranse for. Dette har også en side mot arbeidsreglementet og arbeidsmiljøet i virksomheten.

4) Ingrid Konstabel redegjør for at det ikke er tatt noen avgjørelse med hensyn til reaksjonsform, men at mulige utfall av møtet er: 

   • Ingen reaksjon
   • Skriftlig advarsel
   • Oppsigelse
   • Avskjed

5) Finn Viken blir gitt mulighet til å komme med sine synspunkter på situasjon. 

6) Partene diskuterer konsekvensene for Viken dersom arbeidsforholdet eventuelt avsluttes.

7) Det utarbeides en skriftlig protokoll fra møtet som punktvis tar for seg diskusjonstemaene fra møtet og som signeres av begge parter.

Reaksjonsform

Etter avholdt drøftelsesmøte ringer Ingrid Konstabel igjen til arbeidsrettsavdelingen hos Advokatfirmaet Magnus Legal AS. Denne gangen for å diskutere hvilken reaksjonsform hun skal ilegge Finn Viken. Advokat Erik Engeland og Ingrid Konstabel blir enige om følgende resonnement og reaksjonsform mot Finn: 

 • Inngåelse av falsk kontrakt på vegne av arbeidsgiver og hotellet kan utgjøre gyldig avskjedsgrunn. Det er under ingen omstendigheter en episode som kan begrunnes med manglende sosial kontakt (isolasjonsreaksjon)!
 • Krenking av Bettina og Tanja. Dersom den fysiske tilnærmingen mot Bettina og Tanja hadde vært hakket mer voldsom, og de hadde blitt ytterligere krenket, kunne Vikens opptreden potensielt utgjort gyldig avskjedsgrunn. Beføling av rumper anses isolert sett som en svært alvorlig hendelse. Virksomheten har imidlertid merket seg at Viken har beklaget overfor Bettina og Tanja på Teams.

 • Siden Finn Viken som regel er klinkende edru, og det er første gang han noen gang har vist denne siden av seg selv, tildeles han en streng skriftlig advarsel for illojal og krenkende oppførsel overfor virksomheten generelt, og overfor Bettina og Tanja spesielt. Det avtales videre at beløpet for bongene trekkes fra Vikens lønn over de neste tre månedene.

Les også: Har arbeidsgiver rett til å holde tilbake lønn?

For å sette en stopper for at det prates om episodene i gangene, anbefales det å innkalle deltakerne på julebordet til et møte hvor Viken gis anledning til å be om unnskyldning til de involverte. Konstabel beslutter at alle ansatte deltar over Teams på dette møtet.

Les mer:  5 vanlige feil ved oppsigelser – og hvordan unngå dem

Historien over er fri fantasi, men neppe så kreativ at den ikke kan skje i det virkelige liv. Uønsket atferd på julebordet som overstiger hva arbeidsgiver kan akseptere, også i en mer uformell setting, både kan og bør det reageres mot. Reaksjonen må imidlertid vurderes konkret i det enkelte tilfelle, der det kan være hensiktsmessig å diskutere reaksjonsformen med en advokat før den ilegges. 

Arbeidsrettsavdelingen i Advokatfirmaet Magnus Legal AS ønsker alle en god og trygg julebordsesong. Med tanke på at vi alltid ønsker våre klienter det beste, håper vi IKKE å høre fra dere en mandag morgen i desember om akkurat dette temaet. Julebord over zoom er kanskje å foretrekke?? 😉

Oppsigelse etter julebordet - isolasjonsreaksjonen (9)

God jul!

For arbeidsgivere som skal i gang med en oppsigelsesprosess, last ned gratis guide med maler som hjelper deg å gjennomføre prosessen lovlig og ryddig. 

Last ned gratis guide Arbeidsgivers guide for en gyldig oppsigelsesprosess

Les også: Nedbemanning - dette bør du vite!

Få e-post om nye innlegg

Vi blogger om praktiske problemstillinger med tema i grenseland mellom jus og økonomi.

Vi tar opp utfordringer og spørsmål knyttet til lover og regler som får konsekvenser for din virksomhet og arbeidshverdag. 

Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert,  registrer deg her for varsling på epost.