<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=481164012244046&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Oppsigelse etter julebordet - Reidars quick-fix 👍

Oppsigelse etter julebordet? Reidars quick-fix 👍

Hva i all verden var det som skjedde på fredag, og hvordan skal jeg håndtere dette videre? 

 

Like sikkert som at julestemningen kommer dalende med mandariner, juleradio og Love Actually på tv-en, er det ikke adventstid uten julebord. Ansatte over det vidstrakte land skal seile av gårde på såpeglatte sko, svinge seg rundt i en potpurri av glitter, tyll og slips med julenisser på.

Like sikkert kommer også mange av disse til å drikke mer alkohol på virksomhetens julebord enn de har godt av – særlig etter at Norge har åpnet opp, og man skal ta igjen etter halvannet år med nedstengning.

Det kan derfor være på sin plass å minne om at hyggelig sosialt samvær med kollegaer fort kan bli mindre hyggelig hvis ikke rammene for akseptabel adferd overholdes.

Med utgangspunkt i en historie som kunne vært hentet fra virkeligheten, vil vi gi råd til en avdelingsleder som stiller følgende spørsmål en mandag morgen i desember:

«Hva i all verden var det som skjedde på fredag, og hvordan skal jeg håndtere dette videre?» 

Julebordet til Privatklinikken Fix-it

Det er endelig duket for det årlige julebordet for ansatte hos Privatklinikken Fix-it. Spenningen og forventningene er til å ta og føle på. Meteren er kastet på dør; endelig skal man samles igjen. Munnbind og plasthansker ligger igjen på klinikken, og klemmene sitter løst.

Julebordet finner sted i et ærverdig hotell liggende i strandsonen i Vinglefjorden. Snøen laver ned, julelysene glitrer og danner et perfekt bakteppe for en magisk kveld.

Inne i festsalen, ønsker avdelingsleder Fin P. Uppstad varmt velkommen. Stemningen er dermed satt. Skravla går muntert blant kollegaer. Til tross for uttrykksløse ansikter og Donald Duck lepper, ser de fleste ut til å være i godt humør, og en og annen har tydeligvis havnet utpå et lite julevorspiel forut for middagen.

pexels-photo-225224

 

Bordplassering

Noe høyrøstet og kanskje en anelse ustø finner overlege Reidar Reidarsen sin plass ved bordet. Bordkort var plassert ut på forhånd, og han sjekker hvor turnuslege Regine Reginesen skal sitte. De hadde hatt et godt øye til hverandre helt siden hun startet hos klinikken. Med en presis håndbevegelse, klarer han ubemerket å flytte kortene så de havner ved siden av hverandre.

Reidar Reidarsen har ved flere anledninger benyttet seg av Fix-its personalrabatt, og ser betydelig yngre ut enn hans egentlige alder. I kveld er han kledd i dress ala James Bond, og med sitt todagers skjegg og mørke hår, går han for «Regé-Jean Page» blant de yngre legene på klinikken. (For Bridgerton fans trengs ingen ytterligere forklaring.)

Regine Reginesen kommer seilende inn i spisesalen iført en kort knallrød paljettkjole. Dette julebordet har hun virkelig gledet seg til, og øynene stråler under tunge vippeextensions.

Reidar Reidarsen ønsker henne velkommen til bords med en lang, tett klem. Idet et komplement hviskes inn i øret hennes, blir stolen hennes trukket inntil hans, meteren virker nå veldig langt unna. Regine Reginesen føler seg smigret, men får også en underlig følelse av ubehag.

Det bugner av nydelig julemat, og de lekreste bobler blir skjenket med rund hånd av personalet. Glasset til Regine er aldri tomt, ei heller Reidarsens.

Dansegulvet

Etter maten byr overlege Reidar Regine opp til dans. Dansegulvet syder av liv og stemmingen er høy. 18 måneder med inneliv ristes løs og feires. Tonene skifter fra It’s raining men til November Rain, og det går ikke lang tid før det er tett dansing med nær kroppskontakt. Stemningen er god, og Reidar legger ikke skjul på hvem hans favoritt i lokalet er.

Regine lar seg tilsynelatende rive med av oppmerksomheten. Reidar er jo tross alt hennes overordnede, og fast stilling på klinikken er en livslang drøm for Regine. Hun ønsker ikke å være noen «brems». I tillegg er han good-looking og alle de andre ansatte, både kvinner og menn, virker svært begeistret for ham.

Etter en heftig svingom til Lady Gagas Rain on me, manøvrerer Reidar turnuslegen ut av dansegulvet og inn i korridoren. Der blir noen lite subtile forslag hvisket i øret hennes, før han drar henne tilbake til festlokalet igjen.  

Underholdning

Festens underholdningsbidrag er det Regine og noen av hennes sykepleierkollegaer som skal stå for. De har bestemt seg for å gå for sangnummeret All I want for Christmas is you. Hva er vel en jul uten Mariah Careys juleklassiker?!

Trioen entrer scenen i svært korte julekjoler og nisseluer. En heidundrende versjon av julehitten blir framført med forførerisk sang og spenstig koreografi.

De avslutter til stormende jubel, og flere av de ansatte stiger opp på scenen for å stemme i det siste refrenget. Deriblant Reidar Reidarsen, som stiller seg tett inntil Regine.

I det tonene «All I want for Christmas is yooouuuu” feider ut, tar Reidar et godt grep i rumpen til Regine, samtidig som han bøyer seg inntil øret hennes og sier – romnummeret sitt. Det var nok meningen at bare hun skulle høre dette, men han snakker høyt for å overdøve musikken og når denne stanser – får alle det med seg.

Det oppstår en pinlig stillhet i rommet.

Reidars quick-fix 👍🎸

Reidar slipper rumpen og beslutter at for å få i gang feststemningen igjen drar han fram elgitaren som underholdningsavdelingen har spilt luftgitar på.

Han gir en ganske autentisk versjon av «Fairytale of New York», muligens enda mer snøvlete enn originalen. Gitarsoloen avsluttes med et splitthopp ned fra scenen, hvor både gitaren blir knust og James Bond dressbuksen revnet. Forsamlingen er shaken.

Reidar som nå er i storform, fortsetter å forsyne seg grådig av den frie baren. Den begeistrede oppmerksomheten fra kollegene avtar imidlertid, og Reidar bestemmer seg for å fortsette festlighetene et annet sted. Overlegens kveld ender på byens eneste strippebar, hvor han legger igjen firmakortet i baren.

Blåmandag

Mandag morgen sitter avdelingsleder Fin P. Uppstad på kontoret og stirrer tomt uti luften. Hvordan i all verden skal han ta tak i det som skjedde på fredag. Mens han reflekterer rundt overlegens oppførsel på julebordet, mottar han varsel om suspekt aktivitet på firmakortet.

Oppsigelse etter julebordet - Reidars quick-fix_upp-1

Han innkaller Reidar til et møte på kontoret for å høre hans versjon av det som skjedde. 

Reidar husker ikke alle de aktuelle episodene. Han fremhevet at dersom det han har blitt fortalt stemmer, var dette uansett et utslag av at han hadde drukket alkohol servert av hans arbeidsgiver. Videre hadde dette skjedd utenfor arbeidstiden og kunne ikke på noen måte påvirke arbeidsforholdet hans. 

Uppstad må ha hjelp for å komme videre. Han kommer på Advokatfirmaet Magnus Legal, som han stiftet bekjentskap med på en messe, for en måneds tid siden. Arbeidsrettsavdelingen, ved advokat Christina Fahle, bistår gjerne med en plan for hvordan klinikken skal håndtere prosessen. På bakgrunn av dette gjør Fin P. Uppstad følgende:

1) Fin P. Uppstad inviterer til et drøftelsesmøte i henhold til arbeidsmiljølovens § 15-1

Reidar gis noen dagers forvarsel til forberedelser og mulighet til å medbringe en rådgiver (tillitsvalgt/advokat etc.) til møtet. Innkallingen gjøres skriftlig.

2) I drøftelsesmøtet starter partene med å diskutere følgende episoder:

 • Den uanstendige oppførselen mot Regine.
 • Gitarsoloen og de påfølgende skadene på instrumentet
 • Bruken av firmakort

3) Fin P. Uppstad redegjør for hvordan han foreløpig vurderer episodene

   • Rusen til Reidar Reidarsen er selvpåført. Han kan derfor ikke høres med at «fylla har skylda» eller at alkoholen ble servert av arbeidsgiver. Riktignok skjedde episodene utenfor den normale arbeidstiden, men like fullt i kraft av hans arbeidsforhold i virksomheten. Selv om arbeidstakers opptreden ikke kan bedømmes like strengt utenfor arbeidstiden, særlig der det er snakk om et sosialt arrangement uten faglig innhold, er disse episodene klart over streken for hva som kan aksepteres.

   • Det er uholdbart at ansatte klår på kollegaer uten samtykke, særlig gjelder dette områder på kroppen som ligger utenfor alminnelige kontaktflater som eksempelvis ett håndtrykk eller en klem. Videre er de seksuelle tilnærmelsene han har hatt ovenfor Regine Reginesen klart over grensen for hva som er akseptabelt. Oppførselen hans må sees på som klar seksuell trakassering av Regine Reginesen. En slik oppførsel er det nulltoleranse for i virksomheten, og strider mot arbeidsreglementet og arbeidsmiljøet i virksomheten. Videre er han hennes overordnede.

   • Fremførelsen av «Fairytail of New York» var etter omstendighetene et upassende innlegg, men selve fremførelsen er ikke et forhold som alene kan begrunne en reaksjon. Hva gjelder skadene som oppstod på det dyre instrumentet var dette et utslag av svært uforsiktig oppførsel av Reidar Reidarsen. Fin P. Uppstad opplyser at han mandag ettermiddag ble kontaktet av hotellet som krever å få erstatning for skadene på instrumentet.

   • Reidar Reidarsens bruk av firmakortet strider mot klinikkens retningslinjer. Dette ligger klart utenfor hva Reidar Reidarsen har anledning til å bruke firmakortet til. Bruk av firmamidler for strippeklubbesøk er ikke noe klinikken ønsker å være kjent med. Reidar Reidarsen utviste særdeles dårlig dømmekraft.

4) Fin P. Uppstad redegjør for at det ikke er tatt noen avgjørelse med hensyn til reaksjonsform, men at mulige utfall av møtet er:

  • Ingen reaksjon
  • Skriftlig advarsel
  • Oppsigelse
  • Avskjed

5) Reidar blir gitt mulighet til å komme med sine synspunkter på situasjonen

6) Partene diskuterer konsekvensene for Reidar dersom arbeidsforholdet eventuelt avsluttes

7) Det utarbeides en skriftlig protokoll fra møtet

Denne tar punktvis for seg diskusjonstemaene fra møtet og signeres av begge parter.

Reaksjonsform

Etter avholdt drøftelsesmøte ringer P. Uppstad igjen til advokat Fahle i Magnus Legal. Denne gangen for å diskutere hvilken reaksjonsform han skal ilegge Reidar. Advokaten og P. Uppstad blir enige om følgende resonnement og reaksjonsform mot Reidar Reidarsen:

Reidar Reidarsen har tidligere hatt en varslingssak mot seg. Denne er dokumentert og endte opp i en advarsel. Reidar Reidarsens tilnærming mot Regine Reginesen er trakassering. Gjennom samtaler med begge parter, samt andre vitner, viser det seg at det har vært flere episoder med lignende hendelser også i arbeidstiden. Herunder konkrete tilfeller av misbruk av maktforholdet dem imellom med en seksuell undertone.

Den uvettige bruken av firmakortet er et brudd med interne retningslinjer og forventninger.

Både stripeklubbesøket og skadene på gitaren vil kreves dekket av Reidar Reidarsen

Samlet sett vurderer man det dithen at det foreligger en gyldig oppsigelsesgrunn. I samarbeid med advokat Fahle utarbeides det en formriktig oppsigelse som leveres til Reidarsen personlig.

Oppsigelse etter julebordet - Reidars quick-fix_uff

Videre ble retningslinjer mot seksuell trakassering og varslingsrutinene i bedriften gjennomgått på nytt. Det ble satt særlig fokus på at man ønsker en åpen ytringskultur i selskapet.

God jul! 🎅

Historien over er fri fantasi, men neppe så kreativ at den ikke kan skje i det virkelige liv.

Uønsket atferd på julebordet som overgår hva arbeidsgiver kan akseptere, også i en mer uformell setting, både kan og bør det reageres mot. Reaksjonen må imidlertid vurderes konkret i det enkelte tilfelle, og det kan være hensiktsmessig å diskutere reaksjonsformen med en advokat før den ilegges.

Arbeidsrettsavdelingen i Advokatfirmaet Magnus Legal AS ønsker alle en god julebordsesong.

Med tanke på at vi alltid ønsker våre klienter det beste, håper vi IKKE å høre fra dere en mandag morgen i desember om akkurat dette temaet.

Oppsigelse etter julebordet - Reidars quick-fix_stemning

Vil du allikevel komme i kontakt? Fyll ut skjema - så hører du fra oss:

Les mer om hva vil kan hjelpe med på nettsiden: Arbeidsrett

Få e-post om nye innlegg

Vi blogger om praktiske problemstillinger med tema i grenseland mellom jus og økonomi.

Vi tar opp utfordringer og spørsmål knyttet til lover og regler som får konsekvenser for din virksomhet og arbeidshverdag. 

Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert,  registrer deg her for varsling på epost.