I 2024 ble det innført en ny hjemmel som utvider skatteplikten til utenlandske selskaper som driver med mineralvirksomhet, fornybar energi og karbonhåndtering i norske havområder utenfor territorialgrensen. I forslaget til statsbudsjettet 2025 foreslås det å utvide denne skatteplikten til også å omfatte utenlandske aktører innen havbruk og tilknyttede virksomheter. Målet er å sikre at både norske og utenlandske selskaper blir likestilt når det gjelder skatt på inntekter fra aktiviteter i 200-milssonen og på kontinentalsokkelen. La oss se nærmere på hva dette betyr for deg.
Utvidet skatteplikt for utenlandske selskaper innen mineral- og energivirksomhet til havs
I 2024 ble det innført hjemmel for skattlegging av utenlandske selskapers inntekter fra mineralvirksomhet, fornybare energiressurser og karbonhåndtering i 200-milssonen og på kontinentalsokkelen. Lovendringen utvidet skattelovens anvendelsesområde til nærmere angitte aktiviteter utenfor norsk territorialgrense til havs. I første omgang gjaldt lovendringen kun utenlandske selskapers inntekter knyttet til aktivitetene og gjaldt ikke for havbruk utenfor territorialgrensen.
Skatteplikt for utenlandske aktører i havbruk og offshore virksomhet
På lengre sikt forventes økt aktivitet i 200-milssonen og på den norske kontinentalsokkelen, spesielt med utviklingen av ny teknologi og havbruksinstallasjoner som tillater drift lenger ute til havs.
For å sikre skatteplikt til Norge og likestille norske og utenlandske aktører, foreslås det å innføre begrenset skatteplikt for utenlandske aktørers inntekter fra akvakultur og tilknyttet virksomhet utenfor norsk territorialgrense. Forslaget favner bredt og omfatter også arbeid som er relatert til kjerneaktivitetene på havbrukene.
Det foreslås også en ny hjemmel for å skattlegge utenlandske arbeidstakeres arbeidsinntekter fra mineralvirksomhet, fornybare energiressurser, karbonhåndtering, akvakultur og tilknyttet virksomhet.
Endringene foreslås å tre i kraft fra og med inntektsåret 2025.
Les også: Statsbudsjettet 2025, viktige endringer på skatte- og avgiftsområdet
Skatteavtalenes betydning for å hindre dobbeltbeskatning
Norge har skatteavtaler med ca. 90 land som kan begrense den foreslåtte skatteplikten til Norge. Disse har ofte særlige bestemmelser som regulerer virksomhet på kontinentalsokkelen. Det må derfor gjøres en konkret vurdering av eksisterende skatteavtaler for å vurdere risikoen for dobbeltbeskatning.
Har du behov for hjelp til å se hvordan dette påvirker deg? Vi hjelper deg gjerne.