Den 7. oktober 2024 la Støre-regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. For flertallet av næringsdrivende er det ikke varslet store endringer innenfor merverdiavgift, særavgifter og tollavgifter. Imidlertid inneholder budsjettet forslag som kan få betydelige konsekvenser for kommuner og aktører innen vann- og avløpssektoren.
Det mest markante forslaget fra regjeringen om merverdiavgift er forslaget om å redusere merverdiavgiftssatsen for vann og avløp (VA) fra 25 % til 15 %.
Regjeringen har begrunnet forslaget i et forsøk på å redusere levekostnadene for husholdninger som har opplevd en betydelig prisvekst og økte renter det siste året.
Dersom forslaget vedtas, vil merverdiavgiftspliktige virksomheter kunne benytte seg av den reduserte satsen ved omsetning og uttak av vann fra vannverk, samt for avløpstjenester. Med cirka 85 % av den norske befolkningen tilkoblet det kommunale VA-nettet, vil dette tiltaket være særlig relevant for den kommunale vann- og avløpssektoren.
Forslaget omfatter også tilfeller som faller utenfor bestemmelsen om vann- og avløpsgebyr. Private virksomheters vederlagskrav på sine abonnenter, og kommuners vederlagskrav ved omsetning av vann eller avløpstjenester til andre kommuner, vil slik forslaget står nå også være omfattet av forslaget om redusert merverdiavgiftssats.
Departementet tar sikte på å sende forslag om endringer av merverdiavgiftsforskriften på høring i løpet av høsten 2024. Det vil da også informeres om videre avgrensninger i forslaget.
I tillegg foreslår regjeringen å heve grensen for bagatellmessig verdi fra NOK 100 til NOK 200. Dette betyr at varer og tjenester under denne grensen vil være unntatt fra merverdiavgiftsplikt. Dette tiltaket er relevant for utveksling av gaver, reklameartikler og salg fra veldedige organisasjoner, og er begrunnet med den generelle prisveksten siden 2010.
Regjeringen foreslår også en prisjustering av særavgiftene for 2025, som vil resultere i økte avgiftssatser for en rekke varer, inkludert alkohol, tobakk, klimagassutslipp, smøreolje, og sukker.
På tollområdet jobber regjeringen for å videreutvikle multilaterale handelsavtaler gjennom WTO, som skal skape stabile rammevilkår for økonomisk vekst. Norge har, sammen med EFTA-medlemmene, undertegnet 32 frihandelsavtaler med 43 land og tollområder.
Våre advokater har solid erfaring med håndtering og rapportering av moms og avgifter og vi hjelper deg gjerne. Kontakt oss for en uforpliktende prat og gjennomgang.