Oppdatert 30.11.2021. Regjeringen Støre har i Hurdalsplattformen lagt premissene for retningen for skattepolitikken de neste fire årene. Den 8. november 2021 la finansminister Vedum frem en tilleggsproposisjon til forslag til statsbudsjett for 2022. Dette opprinnelige budsjettforslaget var lagt frem av den avgåtte regjeringen Solberg den 12. oktober 2021. I våre blogger om statsbudsjettet for 2022 gjør vi rede for de viktigste forslagene slik de fremstår etter budsjettforliket den 29. november 2021 mellom AP/SP og SV.
Fordi de tre partiene har flertallet bak seg i Stortinget, synes det nå klart hvilke skatteregler vi vil leve med i 2022.
Les også: Skatt i Hurdalsplattformen og i Statsbudsjettet for 2022
Her er en kort oppsummering av de viktigste forslagene.
Aksjebeskatningen
Det blir en ikke ubetydelig skatteøkning på aksjeutbytte og aksjegevinst ved at en personlig aksjonær rammes av utbytte- og gevinstskatt på 35,2%. Samlet skattebyrde for selskap og aksjonær blir da nesten 50%. I vår blogg om dette forklarer vi hvordan du kan redusere denne skatten i år.
Formuesskatt
Også formuesskatten skjerpes betydelig i 2022.
Formuesskatten skal opp til 0,95% og «rabattene» i formuesskattegrunnlagene reduseres. Blant annet reduseres rabatten i formuesskattegrunnlaget på arbeidende kapital til 25%. I 2021 er rabatten 45%.
Dessuten blir satsen 1,1 % på formue over NOK 20 000 000.
Regjeringen foreslår videre å innføre formuesskatt på eldre fiskeri- og oppdrettstillatelser som hittil har vært fritatt for denne skatten.
Aksjeopsjoner til ansatte
En hyggelig overraskelse er at Støre-regjeringen fastholder Solberg-regjeringens forslag til lempet skatt på aksjeopsjoner til ansatte i oppstartsbedrifter.
Beskatningstidspunktet utsettes til den ansatte realiserer sin aksjegevinst. Gevinsten skattlegges da som kapitalinntekt og ikke som lønn.
Personskatt
Støre-regjeringens forslag til innstramninger i ordningen om Individuell Sparing til Pensjon (IPS) innebærer at denne ordningen i realiteten blir uaktuell fremover.
Det foreslås enkelte lettelser blant annet ved at reisefradraget og fagforeningsfradraget økes.
For øvrig er det justeringer av satser og terskler.
Maksimalskatten på lønn blir 47,4% på lønn over NOK 2 000 000.
Elbil-skatt
Det er ikke blitt noe av trusselen om å innføre MVA på nye elbiler over NOK 600 000.
Men enkelte fordeler ved elbiler nedtrappes, herunder den gunstige firmabilordningen.
Fradrag for gaver
Fradragsbeløpet halveres for gaver til frivillige organisasjoner.
Les mer om reduksjon i fradrag for gaver
MVA og særavgifter
Foruten forslag til MVA-fritak eller- plikt for de tre yrkesgruppene naprapater, osteopater og akupunktører, er det særlig omtalesakene som er av interesse når det gjelder MVA og avgifter.
Internasjonal skatt
Det er ingen viktige forslag om internasjonal skatt denne gangen annet enn noen tekniske regler om kredit i NOKUS-skatt for norsk kildeskatt samt om konsernbidrag over landegrensene.
Les mer om internasjonal skatt
Hold deg oppdatert!
Den 16. november 2021 gjennomgikk vi endringene i webinaret «Støre-regjeringens skatteforslag for 2022».
Vil du vite mer? Kontakt oss gjerne i dag for en uforpliktende samtale!