Magnus Legal Bloggen

Dette må du være klar over om du har en amerikansk pensjonskonto (IRA)

Skrevet av Henrik Moen - Advokat | 16. januar 2025

Dersom du tidligere har jobbet i USA, er det ikke usannsynlig at du selv, eller din arbeidsgiver, har investert midler til din pensjonssparing gjennom en IRA (Individual Retirement Account) eller 401K konto. Videre, om du er skattemessig bosatt i Norge, for eksempel ved at du har oppholdt deg i landet i mer enn 183 dager i løpet av en 12-månedersperiode, vil inntekt fra en amerikansk pensjonskonto skattlegges her etter de alminnelige reglene om pensjonsinntekter.

I denne artikkelen går vi nærmere inn på hvordan norsk skatt beregnes på dine amerikanske pensjonskonti, frem til du begynner å motta utbetalinger fra din oppsparte pensjon. Hvordan dette skattlegges i USA dekkes ikke av denne artikkelen.

Amerikansk pensjonskonto kan resultere i dobbeltbeskatning

Dessverre passer ikke amerikanske pensjonskontoer godt inn i det norske skattesystemet. Vår erfaring er at dette kan ha uheldige utfall med effektiv dobbeltbeskatning for personer som sparer i en IRA eller 401k.

I Norge er det klare vilkår for hva som utgjør pensjonssparing. Blant annet at utbetalinger fra kontoen skal skje i intervaller over en periode, og at mottaker må være over en viss alder. En amerikansk IRA konto oppfyller normalt ikke disse vilkårene og anses derfor ikke som en pensjonssparekonto.

Skatteklagenemda behandlet i 2017 spørsmålet om en amerikansk pensjonskonto skal dra nytte av de samme skattereglene som en norsk pensjonskonto. Nemda konkluderte negativt på dette, og at en IRA-konto ikke skal ha samme formen for skatteutsettelse som en norsk pensjonskonto.

Hvordan påvirker dette din skatt i Norge?

For det første må verdier du har i oppspart pensjon i USA oppgis på din norske skattemelding som formue, som kan medføre en økning i eventuell formuesskatt.

For det andre vil opptjent utbytte og gevinst på din amerikanske pensjonskonto ofte reinvesteres av pensjonsforvalteren ved slutten av året. Merk at en slik reinvestering ikke alltid vil være tilfellet, men vi opplever dette som den klare hovedregel.

Videre, reinvestert gevinst og utbytte fra forvalteren av din IRA eller 401K utløser ikke beskatning i USA, da pensjonsmidlene først skattlegges i USA når de tas ut fra kontoen. Dette er imidlertid ikke tilfelle under det norske skattesystemet.

At opptjent gevinst og utbytte fra de underliggende aksjene eller fondene reinvesteres ved årsslutt i en amerikansk pensjonskonto har flere konsekvenser for norsk beskatning.

Dersom du har en amerikansk pensjonskonto, får du normalt oversendt en årsoppgave fra forvalteren av kontoen. Årsoppgaven vil vise hvor mye gevinst og utbytte som er opptjent i løpet av året, og normalt reinvesteres disse verdiene uten din påvirkning i de samme underliggende aksjene og fondene som pensjonskontoen inneholder. 
Siden IRA og 401K konti ikke er å regne som pensjonskonti fra et norsk perspektiv, er disse reinvesteringene skattepliktige som gevinst og utbytte.

Det er viktig å merke seg at årlige reinvesterte avkastninger på en amerikansk pensjonskonto beskattes i henhold til det underliggende objektet for investeringen. Hvis porteføljen for eksempel inneholder mer enn 80 % aksjer, beskattes årlige avkastninger som aksjeutbytte med 37,84 %.

En portefølje med mindre enn 20 % aksjer beskattes som renteinntekt med 22%. Porteføljer med en fordeling av aksjer og obligasjoner mellom 80 – 20 % skal fordeles og beskattes proporsjonalt med fordelingen av aksjer og obligasjoner i porteføljen, der obligasjoner skattlegges med 22%.

Les også: US borgere må sende skattemelding til USA

Hva med Skatteavtalen mellom Norge og USA?

Skatteavtalen mellom USA og Norge har bestemte regler om private pensjoner og livrenter, men som følge av overnevnte avgjørelse fra Skatteklagenemda kommer disse ikke til anvendelse i dette tilfellet.

Siden Skatteavtalens artikkel om private pensjoner ikke gjelder, beskattes renteinntekter fra obligasjoner i Norge under Skatteavtalens bestemmelse om renter. Årlige avkastninger på aksjer i en IRA-kontoportefølje kan teknisk sett beskattes både i USA og Norge under Skatteavtalens bestemmelser om utbytte.

USA som kildestat kan ilegge en 15 % kildeskatt, som skal krediteres mot skatt som skal betales i Norge. Utfordringen er at det ikke ilegges skatt i USA på de overnevnte reinvesteringene i din IRA eller 401K konto. Det betyr at det ikke er noen amerikansk skatt som du kan kreve kredit for i Norge for å redusere norsk beskatning. Resultatet blir effektivt en dobbeltbeskatning, da du først betaler en årlig norsk skatt på reinvestert gevinst og utbytte, og deretter skatt i USA når midlene tas ut ved oppnådd pensjonsalder.

Trenger du hjelp med skatt og amerikansk pensjonskonto (IRA)?

Vi i Magnus Legal har lang erfaring med å sørge for at dine amerikanske pensjonskonti rapporteres på korrekt måte til Skatteetaten. Dersom du ønsker vår bistand med dette, ta kontakt.