I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen flere endringer i formuesskatten som vil påvirke privatpersoner og bedriftseiere. Bunnfradraget økes og staten tar en større andel av formuesskatten. Dette skal likevel ikke påvirke kommunenes samlede skatteinntekter. I tillegg vil en ny ordning for utsatt betaling av formuesskatt bli sendt på høring. La oss se nærmere på forslagene..
Bunnfradraget økes
Det foreslås å øke bunnfradraget fra NOK 1,7 millioner (3,4 millioner for ektepar) til NOK 1,76 millioner (3,52 millioner for ektepar). Innslagspunktet for trinn 2 økes fra NOK 20 millioner (40 millioner for ektepar) til NOK 20,7 millioner (41,4 millioner for ektepar).
Beløpsgrensen for høy verdsettelse av primærbolig beholdes på NOK 10 millioner.
Staten får en større andel av formuesskatten
I tråd med Stortingets vedtak om å halvere satsen for den kommunale formuesskatten over to år, foreslås den redusert fra 0,7 % til 0,525 % i 2025. Den statlige formuesskatten økes tilsvarende fra 0,3 % til 0,475 % i trinn 1, og fra 0,4 % til 0,575 % i trinn 2.
Endringene skal imidlertid ikke påvirke kommunenes samlede skatteinntekter, idet prosentandelen av skattepliktig alminnelig inntekt til kommunene justeres tilsvarende.
Ny ordning for utsatt betaling av formuesskatt
En ny utsettelsesordning for betaling av formuesskatt for bedriftseiere med likviditetsproblemer vil bli sendt på høring.
Formålet med en ny ordning er å lette utfordringene med at formuesskatten må betales uavhengig av om bedriftseieren har likvide midler til å betale den. Til forskjell fra tidligere ordninger for utsatt formuesskatt for bedriftseiere som går med underskudd, foreslås det at den nye ordningen skal bli varig og ikke midlertidig, samt at det gis en lengre utsettelse. Skatten som utsettes, vil fremføres med en rente på markedsvilkår.
Det tas sikte på at den nye utsettelsesordningen skal få virkning fra inntektsåret 2026.
Les også: Oppdatering om personskatt og avgifter i statsbudsjettet 2025
Usikker på hvordan formuesskatten vil påvirke deg?
Vi har lang erfaring og praksis med skatterett både til bedrifter og privatpersoner. Dersom du har behov for juridiske rågivning eller har spørsmål knyttet til dette, ta kontakt med oss.