Ved en virksomhetsoverdragelse har du som arbeidsgiver et stort ansvar for å sikre at de ansattes rettigheter blir ivaretatt. Arbeidsmiljøloven setter klare krav til hvordan ansatte skal behandles i en slik prosess, og å ignorere disse reglene kan få alvorlige konsekvenser, både juridisk og økonomisk. For å unngå potensielle problemer og sikre en rettferdig overgang for alle parter, er det viktig å ha god kjennskap til de ansattes rettigheter. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke rettigheter ansatte har ved virksomhetsoverdragelse, og hva du som arbeidsgiver må være oppmerksom på.
For de ansatte har virksomhetsoverdragelse flere viktige konsekvenser, og for de fleste er det viktig å få avklart om arbeidsforholdet fortsetter på samme vilkår som før. Arbeidsmiljøloven kapittel 16 inneholder en rekke sentrale bestemmelser som gir svar på hva de ansatte kan forvente.
Les også: Hva må du passe på ved en virksomhetsoverdragelse?
Første ledd i § 16-2 fastsetter at den nye arbeidsgiveren overtar den tidligere arbeidsgiverens rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtaler eller arbeidsforhold på det tidspunktet overdragelsen skjer. Den nye arbeidsgiveren må derfor opprettholde de samme lønns-, arbeidsforhold og andre vilkår som gjaldt mellom den forrige arbeidsgiveren og de ansatte. Arbeidstakerens individuelle rettigheter skal fremgå av den skriftlige arbeidsavtalen eller være en del av arbeidsforholdet. Bestemmelsen beskytter de rettighetene arbeidstakerne hadde på overdragelsestidspunktet, men gir ikke forbedrede rettigheter eller beskyttelse mot fremtidige endringer.
Ifølge arbeidsmiljøloven § 16-2, overføres de ansattes arbeidsavtaler automatisk til den nye arbeidsgiveren. Dette betyr at de ansatte beholder sine rettigheter som lønn, pensjonsopptjening, ferie og ansiennitet. Dette omfatter også opparbeidede rettigheter som den helt konkrete ansatte har, f.eks. ansiennitet, krav på overtidsbetaling, rett til avspasering dersom man har arbeidet inn «mertid», videreføring av overførte feriedager mv.
En ansatt kan motsette seg overføring til ny arbeidsgiver. Dette vil i praksis vil bety at arbeidsforholdet opphører. Ansatte som motsetter seg at arbeidsforholdet overføres vil ha fortrinnsrett til ny ansettelse hos tidligere arbeidsgiver i ett år fra overdragelsestidspunktet etter nærmere vilkår dersom tidligere arbeidsgiver skal foreta nyansettelser innen dette året.
Selv om ansatte har krav på å beholde samme lønns- og arbeidsvilkår, kan det i noen tilfeller være nødvendig med forhandlinger hvis overdragelsen medfører endringer, som nytt arbeidssted, andre arbeidsoppgaver eller andre justeringer som utløses av for eksempel en sammenslåing. Typisk ved en sammenslåing kan være at ny arbeidsgiver ønsker å justere rettigheter/ forpliktelser i arbeidsstokken slik at sammenliknbare ansatte har like ordninger.
Overdragelsen i seg selv er ikke grunnlag for oppsigelse. Dersom det imidlertid skjer endringer som fører til behov for nedbemanning, gjelder de ordinære reglene for oppsigelse, som krav om saklig grunn og forhandlinger med de ansattes tillitsvalgte.
Tillitsvalgte spiller en nøkkelrolle i virksomhetsoverdragelser, spesielt i forhandlinger om arbeidsvilkår og informasjon til de ansatte. De er også sentrale i prosessen med å sikre at overføringen skjer i henhold til lovverket.
Pensjonsordninger kan være et komplekst område under virksomhetsoverdragelse. Det er viktig å avklare hva som skjer med pensjonsrettighetene i overgangen, spesielt hvis det er ulike pensjonsordninger mellom de to virksomhetene.
Selv om det finnes klare regler som skal sikre de ansattes rettigheter, kan virksomhetsoverdragelser likevel føre til utfordringer:
Vårt råd er å starte slike prosesser i god tid, slik at arbeidsgiver sammen de tillitsvalgte kan arbeide med tidligere forventningsavklaringer for å unngå unødig uro blant de ansatte.