Dersom du skal ansette utenlandsk arbeidskraft til å jobbe i Norge, er det viktig å kjenne til kravene til oppholdstillatelse. Hvilke krav du må oppfylle, kommer an på hvor arbeidstakeren kommer fra. I denne bloggen får du en oversikt over de ulike retningslinjene.
Det korte svaret er ja, men det finnes unntak for enkelte yrker hvor oppholdet er mindre enn tre måneder.
Som borger av land utenfor EU/EØS må en som hovedregel ha gyldig oppholdstillatelse for å kunne jobbe i Norge. Som nevnt ovenfor finnes det allikevel unntak for enkelte yrker hvor oppholdet er på mindre enn 3 måneder. For at ikke arbeidsvilkårene skal være dårligere for utenlandske arbeidstakere enn det som er vanlig i Norge, stilles det krav til både utdanning, kompetanse og arbeidsforhold. Nedenfor er de mest vesentlige krav listet opp, men det er viktig å merke seg at det forekommer endringer i både krav og praksis.
Les også: 9 punkter å huske på ved ansettelse av utenlandsk arbeidskraft
Les også: Utenlandske arbeidstakere – hvilke lønns- og arbeidsvilkår skal gis?
• Det kan gis midlertidig oppholdstillatelse for inntil tre år av gangen.
• Etter tre år er det mulig å søke om permanent oppholdstillatelse.
• Avsluttes arbeidet må det meldes fra til nærmeste politistasjon innen 7 dager. Det er da mulig å oppholde seg i Norge i inntil seks måneder, for å søke ny jobb. Foreligger det et nytt arbeidstilbud innen seks måneder, og stillingsbeskrivelsen er den samme, trenger en ikke søke om ny oppholdstillatelse så lenge den «gamle» er gyldig. Det må kun meldes fra til politiet der en bor.
Det er som hovedregel ikke lov å starte arbeidet før tillatelsen er innvilget, med mindre det er innvilget «tidlig arbeidsstart».
Arbeidstaker kan gi arbeidsgiver skriftlig fullmakt til å søke på deres vegne.
Det korte svaret er nei, men etter 3 måneder må en registrere seg hos politiet.
Borgere av EU/EØS land trenger ikke oppholdstillatelse for å jobbe i Norge. Disse må derimot registrere seg hos politiet senest 3 måneder etter ankomst. Unnlater en å registrere seg kan politiet utstede bøter.
Ved opphold mer enn 3 måneder må de registrere seg hos politiet og få et registreringsbevis.
• Gyldig arbeidskontrakt/arbeidstilbud i Norge
• En kan fritt bytte jobb og en kan ha en eller flere arbeidsgivere
• En kan ta med familien sin til Norge, men disse må også registrere seg hos politiet
• Etter 5 år er det mulig å få varig rett til opphold
Når du har mottatt registreringsbeviset kan du få et norsk identitetsnummer og skattekort.
Det korte og enkle svaret er nei, borgere av Sverige, Danmark, Island og Finland kan jobbe i Norge uten å registrere seg hos politiet, men det må meldes flytting til Folkeregisteret.
For bedrifter som hører hjemme i Norge og som benytter utenlandsk arbeidskraft er det mye å huske på. Last ned vår gratis guide med mye nyttig informasjon om bruk av utenlandsk arbeidskraft.