<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=481164012244046&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Gaver til frivillige organisasjoner kan gi rett til skattefradrag

Gaver til frivillige organisasjoner kan gi rett til skattefradrag

Du kan få skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner. Her får du vilkårene som gjelder og annet du trenger å vite.

Nå når julen nærmer seg er det mange som ønsker å gi en gave med mening. Kanskje du eller din bedrift har lyst til å gi en julegave til et godt formål?

Dersom du gir en pengegave til en frivillig organisasjon eller et tros- og livssynsamfunn, kan du ha krav på skattefradrag. Både gaver som gis av privatpersoner og gaver som gis av selskaper, for eksempel et aksjeselskap, kan gi rett til skattefradrag.

For å få skattefradraget, må følgende vilkår være oppfylt:

  • Gaven må være et pengebeløp
  • Gaven må være på minst kr 500 til hver organisasjon. I 2022 er mulig å oppnå skattefradrag for til sammen kr. 25 000, og Regjeringen har fremmet et forslag om å opprettholde dette beløpet for 2023.
  • Organisasjonen må være forhåndsgodkjent av skatteetaten.
  • Gaven må være forhåndsutfylt i skattemeldingen din dersom du har gitt til en norsk organisasjon. Har du gitt til en utenlandsk organisasjon må du føre opp gavebeløpet i skattemeldingen selv.

Les også: Korrupsjon eller kundepleie

Hvilke organisasjoner er godkjent?

Lister over hvilke organisasjoner som er godkjent finner du på skatteetaten.no.

Slik får du fradraget

Din gave skal stå ferdig påført i skattemeldingen dersom du har gitt til en godkjent norsk organisasjon. Hvis forhåndsutfylling mangler, skal du ikke føre beløpet selv, men ta kontakt med den aktuelle organisasjonen og be dem rapportere gavebeløpet på ditt fødselsnummer/organisasjonsnummer.

Gave til en godkjent utenlandsk organisasjon eller tros- og livssynsamfunn blir ikke rapportert og forhåndsutfylt. Du må derfor føre opp gavebeløpet i skattemeldingen selv.

Les også: SkatteFUNN – få skattefradrag for forskning og utvikling

Merk at utgifter som overstiger 10 000 kroner på årsbasis, må være betalt via bank for at summen skal være fradragsberettiget. Fradrag for gaver til organisasjoner i utlandet må kunne dokumenteres med kvittering hvis skatteetaten ber om det.

Vil du vite mer? Kontakt oss gjerne i dag for en uforpliktende samtale!

 

Klikk for hjelp med skatt!

Artikkelen ble først publisert i november 2019. Sist oppdatert i november 2022. 

eBook_Cover_Bokettersyn

Bokettersyn

Last ned gratis guide og lær mer om:

  • Rettigheter ved bokettersyn
  • Tilleggsskatt
  • Tvangsmulkt

Få e-post om nye innlegg

Vi blogger om praktiske problemstillinger med tema i grenseland mellom jus og økonomi.

Vi tar opp utfordringer og spørsmål knyttet til lover og regler som får konsekvenser for din virksomhet og arbeidshverdag. 

Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert,  registrer deg her for varsling på epost.